Fejtón o rovnosti



Are men truly created equal?

      Rasizmus, diskriminácia, rovnoprávnosť pohlaví a podobné kauzy sa riešia každodenne už od nepamäti. Lincoln proti otroctvu, Merkelová za imigrantov, Mandela proti apartheidu. Významní ľudia toho pre nás urobili tak veľa!! Môžeme konečne žiť v nádhernej spoločnosti bez akýchkoľvek predsudkov!! Jééj aký je ten svet ružovučký, plný mieru a lásky.

POVIEM TI NOVINKU, NIE, NIE JE


      Ako hovorí ústava USA (a trochu aj názov tohto článku), all men are created equal. Sme teda všetci stvorení rovnako, s rovnakými právami, povinnosťami, vlohami? Podľa môjho názoru, nie. Svet, bohužiaľ, aj keby sme to ako veľmi chceli, nie je tá „ružovučká gulička“ ako by si možno niektorí samozvaní experti mysleli. Ľudia si v skutočnosti, nie sú rovní, a to ani trochu. Ja si dokonca, po tomto šokujúcom tvrdení, dovolím doložiť, že je to aj dobre. Pozri, niekto tú „guličku“ musí aj riadiť, že? A to vážne nie je jedno, kto bude tým človekom.

Prečo, preboha, hovoríš takéto nezmysly? Žiadne nezmysly, dámy a páni, krutá logika. PRÍKLAD: Som jednoduchý typ človeka, večne frflem na vládu a tak sa rozhodnem založiť politickú stranu. Samozrejme, že narazím na prvé problémy, a tak si poviem: „veď jasné, politika je len pre bohatých“. Odídem s ďalšou dávkou frfľania o tom, kde sú naši ozajstný zástupcovia z ľudu a ja ako rovnocenný občan mám právo byť v parlamente. Právo máš (presne na to sú voľby, pán občan), no nemáš vlohy, postavenie, vplyv, skúsenosť, prostriedky a vzdelanie.

Dnes je to veľmi moderné, odvolávať sa na svoje práva a na to všetko čo nám pokročilý európsky svet plný rovnosti prináša. A potom ideš vo Francúzsku po pláži a pohoršuješ sa nad zahalenými moslimkami. Kde je tá tvoja rovnosť teraz? Stáva sa z teba obyčajný pokrytec, takže priznaj pravdu. Nie, tebe nevadia tie baby v hidžáboch. Jasné, a preto situáciu s opovrhnutím rozpovieš doma svojej mamičke najmenej 5x, že tu nemajú čo robiť. A zrazu išla „equality“ zas do hája.


Preto by som radšej chcela upozorniť na to, že každý človek má svoje miesto i keď odmietam tvrdiť, že si je rovný s iným človekom. Bolo by podnetné sa skôr zamyslieť nad tým pre čo konkrétne sme boli stvorení a držať sa toho. Si dobrý umývač záchodov? To je super, a čo, že je to „podradné“, aj takí človek má dôležité miesto v spoločnosti. Nie každý má predpoklad stvoriť zo seba prezidenta. Preto sa neodvolávajme na rovnosť, akceptujme istú hierarchiu fungujúcu v spoločnosti a nevyrábajme jej ešte väčšie problémy aké má. 

Komentáre